Bilim İnsanları Evrenin Yaşını Sonunda Açıkladı

Bilim İnsanları Evrenin Yaşını Sonunda Açıkladı

Bilim insanları evrenin yaşını açıkladı. Evrenin yaşı üzerine uzun çalışmalar gerçekleştiren bilim insanları büyük patlama verilerini kullanarak sonunda evrenin kaç yaşında olduğu sorusunu cevaplandırdı. İşte evrenin yaşı hakkında yapılan çalışmanın detayları
 
Bilim insanları, sonunda evrenin yaşı konusuna açıklık getirdi. Evrenin yaşı 13,8 milyar yıl yaşında.
 
Evrenin yaşı epeyce uzun süre tartışmaların ana konusunu oluşturuyordu. Bazı inanışlar ise evren sadece birkaç bin senelik iken bazı inanışlara göre ise evren birkaç milyon. Fakat reelde evren çok daha eski ve yaşlı.
 
Şili’de yer alan gözlemevinde çalışmalarını sürdüren astronomlar, evrenin bulunmuş olan en eski ışığı üzerinde çalışmalar gerçekleştirerek evrenin yaşını buldu. Bütün bunlara göre evrenimiz 13 milyar 800 milyon senedir varlığını devam ettiriyor.
 

Evrenin Yaşı Bulundu

 
İçerisinde bulunduğumuz hafta yayımlanan makalelere göre araştırmacılar, en eski ışığın sahip olduğu kozmik mikrodalga yapısını inceleyerek evrenimizin kaç yaşında olduğunu belirlemeyi başardı.
 
140 kişiden meydana gelen araştırmacı ekibi, 7 farklı ülke ve 41 enstitü ile çalışmalarını devam ettiriyordu. Yapılan araştırmanın verileri de Şili Atacama Çölü’nde yer alan Atacama Kozmoloji Teleskobundan alındı. 
 
Kozmik mikrodalga, Büyük Patlama gerçekleştikten sonra geride kaldığı düşünülen parlama olarak ifade ediliyor. Büyük Patlama bilim insanları tarafından evrenin ne şekilde başladığı ile ilgili en iyi açıklama bu olarak gösteriliyor. Araştırmacıların ortaya koyduğu veriler, 2015 senesinde Avrupa Uzay Araştırmaları tarafından Planck uydusu tarafından gelen verilerle de uyumlu.
 

Evrenin Yaşı Ne Kadar?

Araştırmacılar evrenin kaç yaşında olduğunu belirlemek adına 20 milyar ışık senesi çapındaki bir alanda bulunan Büyük Patlama’dan 380 bin sene sonra gün yüzüne çıkmış ışık örneklerini detaylıca inceledi. Bu araştırmaların bulunduğu iki makaleden bir tanesinde gökyüzü haritaları ile metodolojiyi de içerirken diğer makale de ise konunun sonuçlarına odaklanıldı.
 
ACT araştırmacılarının ortaya koyduğu ölçümlere göre gezegenimizden bir megaparsek mesafede yani 3,26 milyon ışık senesi uzaklıkta yer alan bir nesne, evrenin genişlemesinden ötürü saniyede 67,5 kilometre bir hızla uzaklaşıyor. Ortaya çıkan bu sonuçlar ise Planck uydusunun ortaya çıkarttığı sonuçlarla doğrudan örtüşüyor. Araştırmacılar şuan ellerindeki verileri kullanarak evrenimizin “Bebeklik Fotoğrafını” hazırlamak üzerinde çalışıyorlar.
 

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code