Gök Gürültülü Sağanak Yağışların Sebebi Süper Hücre Mi?

Gök Gürültülü Sağanak Yağışların Sebebi Süper Hücre Mi?

Gök gürültülü sağanak yağmurların sıkça yaşandığı bu dönemde, meteorolojik olaylardan olan süper hücre olayının nasıl meydana geldiği merak edilmeye başlandı. Neden gök gürültülü yağmurlar arttı? Süper hücre nedir? Süper hücre nasıl oluşur. İşte meteorolojik ayrıntılar…
 

Süper Hücre Nedir?

Atmosferin yukarı düzeyinde açısal olarak rüzgâr yön değişiminin aşırı miktarda olduğu fazla termodinamik kararsızlık sebebiyle dikey rüzgârların artış gösterdiği bölgelerde görülen kuvvetli oraj biçimidir.
Orajın dört tane alt sınıfı bulunmaktadır. Bunlar;
  • Süper hücre,
  • Bora hattı,
  • Çoklu hücre
  • Tek hücre
olarak sınıflar bulunmaktadır. Ancak en nadir gözlenen meteorolojik süper hücre sınıfıdır.
 

Az Yağış Gösteren Süper Hücre

Az yağış gösteren süper hücre çoğunlukla nem seviyesinin az olduğu yaz döneminde görülür. Az yağış gösteren süper hücreler meydana getirdikleri dolu yağışları nedeniyle çok ünlüdür. Bazı zaman hiç yağmur yağmadan golf topu iriliğinde dolu yağdırdıkları da bilinmektedir.
Az yağış gösteren süper hücrelerde meydana gelen hortumlar, bol yağışlı ya da klasik hücreler ile karşılaştırıldığı zaman zayıf yapıda oldukları görülmektedir. Zira hava koşulları düşük nem seviyesine sahip olduğundan ötürü yağışla birlikte buharlaşmadan meydana gelen ısı kaybı ise aşağı yönlü hava akımlarının meydana gelmesine çok elverişlidir. Bu bağlamda hortumlar kısa sürelidir. Nem seviyesi düşük olduğundan ötürü konveksiyonla yükselen hava alanı ise daha yüksek düzeyde yoğunlaşacağından ötürü bulut tabanı da yüksektir.
 

Klasik Yağış Gösteren Süper Hücre

Çok yüksek oranda yağış göstermeyen ve yüksek oranda yağış gösteren süper hücreler çoğunlukla farklı türde gök gürültülü fırtınaların hibritleşmiş halidir, klasik süper hücre durumunda ise süper hücre durumunun en saf formu olduğu kabul edilir. 
En bilindik örnek ise saat yönünün tam tersine esen rüzgârlara sahip ve radarda virgül şeklinde gözlenen Hook Echo ismindeki fırtına örnek verilir. Virgülün kıvrıldığı konumda çoğunlukla hortum bulutu da bulunur. En güçlü hortumlar bu fırtınaların bulunduğu alanların altında meydana gelir.
Havanın nem seviyesine bağlı olarak birbirinden çok farklı düzeylerde dolular meydana gelebilmektedir.
 

Bol Yağış Gösteren Süper Hücre

Benzerlik olarak barbunya görünümüne benzeyen bu bol yağışlı hücre sınıfında hava kütlesinin içerisinde bulundurduğu su miktarı oluştuğu koşullarda meydana gelir. Bu nedenle çok aşırı yağışlara neden oldukları için de görüş mesafesi ciddi oranda azalır. Bu bol yağışlı süper hücrelerde fırtına ve hortum olayları görülemediği ve erkenden önlem alınamadığı için can kayıpları en fazla bu tür fırtınalarda gözlenir.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code