Aynı İşte Kaç Sene Çalışılmalıdır?

Aynı İşte Kaç Sene Çalışılmalıdır?

Aynı işte kaç sene çalışılmalıdır? Sık sık iş değiştirmek mi yoksa aynı iş yerinde uzun süre kalmak mı doğru? İşte iş yerinde kalma süresi hakkında www.kalitelikalem.com yanıtı
 

Bir İşte Ne Kadar Kalınmalı?

İnsanoğlunun hayata bakış açısındaki farklılıklar, iş yerinde kalma süresinde de değişkenlik gösteriyor. Kimi insan için bir işte 2 yıl kalırken kimisi de emekli olana kadar kalmanın doğru olacağına inanıyor.
Yeni girdiğiniz bir işte ne süre devam edip etmeyeceğinizi belirleyen iki temel unsur var. Bunlardan biri o işten neyi ne kadar öğrenebileceğiniz bir diğeri ise kariyerinize ekleyebileceği fırsatların neler olabileceği.
Çalıştığınız işi 8 ay, 18 ay, 48 ay ve 72 aylık periyodlar halinde düşünmeniz, size artı ve eksilerinin neler olabileceği üzerine çıkarımlar yapmanız gerekiyor. İyi bir nedeniniz olmadan yeni adım attığınız bir iş yerinden daha 8 ayınızı doldurmadan ayrılma kararınız sonraki kariyer hayatınız için başarısızlık olarak algılanabiliyor.
 

Bir İşte Kalma Süresi Ne Kadar Olmalı?

Uzmanlara göre aynı işte 18 ay çalışmanın kabul edilebilir bir sosyal sınır olduğunu, çalışan kişinin en azından değerlendirme aşamasını başarılı bir şekilde tamamladığını anlatmak için yeterli olduğunu söylüyor.
Performansınızın kötü olduğuna veya gelişme kat etmediğinize dair herhangi bir bildirim yok ise çalıştığınız yerde 48 ay devamlılık göstermenizin çalışana tam not kazandırdığı görülüyor. Başarılı çalışmalarınız devamlı yükselişte ise ve bu süreç içerisinde en az bir defa terfi almışsanız eğer durumun çalışan için oldukça iyi göründüğü belirtiliyor. 
Ancak işinizde 72 ay geçirmiş ve herhangi bir ilerleme ve terfi elde edememiş iseniz bu durumun iyi olmadığı ve durum ile ilgili kaygılanmanız gerektiği işaret ediliyor. Çünkü çalıştığı iş alanında hırs sahibi olan bireylerin bu kadar uzun süre boyunca herhangi bir atılım göstermemesinin ya işe olan inançsızlığından ya da başarısız bir çalışan olmasından kaynaklandığı düşünülmeye başlanıyor.
 

Başarı İstikrarı Nasıl Olur?

Çok yönlü ofis ortamında çalışan bir birey ortalama olarak iki sene içerisinde ofis içerisinde yer alan işleyişle ilgili her şeyi öğrenebilir. Fakat size verilen görev tanımındaki görevleri kusursuz bir şekilde tamamlarken herhangi bir terfi almıyorsanız eğer o zaman ilk olarak kendinizi sonrasında da iş yerinizi sorgulamanız gerekir. Eğer ki başarınız terfi aldırmıyorsa işinizden nefret etmek yerine durumu fırsata dönüştürmek doğru hamle olacaktır.
Ancak unutulmaması gereken nokta sık sık iş değiştirme alışkanlığının yeni iş başvurularında hoş karşılanmadığıdır. Karşı taraf için çalışan hakkında birden fazla önyargının oluşmasına yol açar. Ki ilk izlenim bu kadar önemliyken bir de akıllarda ön yargılar oluşturmak işleri iyice zorlaştıracaktır.
 

İş Değiştirmek Tecrübe Kazandırır Mı?

Her zaman iş değiştirmek olumsuz algı oluşturacak diye bir algı oluşturmak doğru olmaz. Doğru sürelerde iş değiştirmek aksine avantaj bile sağlayabilir. Buna şöyle bir örnek verecek olursak eğer, 3 yıl arayla 3 iş değiştirmiş bir çalışan ile 9 yılın sonunda iş değiştiren çalışanın şöyle bir ön incelemesi yapılabilir. İlk çalışanın; iş yerlerinde 3’er yılı doldurmuş olması, daha önce çalıştığı işler için uygun performans gösterdiğini ve işlerinden kazanabileceği bilgi ve tecrübeyi toparladığını ifade edebilir. Ancak 9 senenin sonunda iş arayan bireyin, diğer çalışana oranla aynı işte 9 sene kalmış olduğu ve tecrübe konusunda zayıf olduğu ifade edilebilir. İş alımlarında sıklıkla ilk çalışan tercih sebebidir. 
Yani bir iş yerinde uzun yıllar çalışmış ve iş değiştirme düşünceniz varsa ilk etapta orada somut başarı elde ettiğinizden emin olun. Ardından yeni sorumluluklar alabileceğinize de hazır olduğunuzu önce kendinize sonra karşınızdaki kişiye gösterin.  emin olmalı, sonra yeni sorumluluklara hazır olduğunuzu göstermelisiniz.
 

İç Sesi Dinlemek Doğru Mu?

Bazı düşüncelere göre yaptığınız işten hoşlanmıyorsanız dahi belli bir zamanı doldurmanız gerektiği ifade edilir. Ancak bunun doğruluğu tamamen sizi işte kalmamaya zorlayan sebeplerin boyutlarıdır. Bir bir planınız varsa ve mevcut işiniz sağlığınızı olumsuz etkiliyorsa önce kendinizi düşünün.
Yeni başvuracağınız iş yerinde önceki işinizi bırakma sebebiniz sorulduğunda çok fazla detaya inmeden kısa ve öz cümlelerle, konunun içerisine duygularınızı eklemeden anlatın. Kimse önceki ayrıldığınız iş yerinizde yaşadığınız haksızlıkları dinlemez, dinlemeyeceği gibi de açık pozisyona ne kadar uygun olduğunuz gölgede kalır.
 
Peki, sizce aynı işte kaç yıl çalışılmalıdır? Değerli görüşlerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.

    Yorumlar

  • comments-user
    Sedat

    Yol gösterici bir yazı olmuş, elinize sağlık. Aynı işte yıllar boyunca kalmak bence de doğru değil. İnsanın bu derece hırsı olması lazım.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code