Onarıcı Yoga Nedir? Nasıl Yapılır?

Onarıcı Yoga Nedir? Nasıl Yapılır?

Restoratif yoga, fiziksel, zihinsel ve duygusal rahatlamayı teşvik eden bir yoga türüdür. Tüm seviyeler için uygun olan restoratif yoga, uzun tutuş, hareketsizlik ve derin nefes almaya odaklanarak yavaş bir tempoda uygulanır.
 
Vinyasa veya Bikram gibi daha aktif yoga stillerinin aksine, 5 dakika veya daha uzun süre poz vermeyi bekleyebilir, sadece bir restoratif yoga seansında bir avuç pozu gerçekleştirebilirsiniz. Onarıcı yoga, denenecek pozlar ve bu nazik yoga tarzının faydaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
 

Onarıcı yoga nedir?

Nazik, destekleyici ve terapötik, onarıcı yogayı tanımlayan kelimelerden sadece birkaçıdır. Özünde, onarıcı yoga bir pasif şifa uygulamasıdır.
Bu yoga tarzı, parasempatik sinir sistemini harekete geçirme yeteneği ile bilinir. Bu, sinir sisteminizin temel işlevlerin gerektiği gibi çalışmasını sağlamaya yardımcı olan "dinlenme ve sindirme" kısmıdır.
Adından da anlaşılacağı gibi, bu yoga tarzı vücudu parasempatik sinir sistemi işlevine "geri döndürür" ve bu da vücudun dinlenmesine, iyileşmesine ve dengeyi yeniden sağlamasına yardımcı olur.
Daha uzun asanalar (duruşlar veya pozlar) ve daha derin nefes alma için zaman tanıyarak, onarıcı yoga gevşeme tepkisini ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Bu yanıt, yavaş nefes almaya, kan basıncını düşürmeye ve sakinlik ve artan esenlik hissi üretmeye yardımcı olabilir.
Onarıcı yogadaki önemli bir özellik, bloklar, destekler veya battaniyeler gibi aksesuarların kullanılmasıdır. Kaslarınızı zorlamadan veya yormadan pasif pozları daha uzun süre tutmanıza yardımcı olur. Ayrıca yoga deneyiminiz ne olursa olsun rahat ve güçlü hissetmenizi sağlar.
Ve nefesinize odaklanırken pozda tamamen gevşemeniz için teşvik edildiğiniz için, onarıcı yoga, rahatsızlık duymadan daha uzun süre kaslarınızdaki gerilimi serbest bırakmanıza olanak tanır.
 

Onarıcı yoganın Faydaları nelerdir?

Onarıcı yoganın faydaları, diğer yoga türlerinde yaşayabileceğiniz faydaların çoğuna benzer . Bilim tarafından desteklenen temel faydalar şunları içerir:
Zihninizi ve vücudunuzu rahatlatır. Yoga ile bağlantılıdır. Kaygı ve daha düşük seviyelerde kortizon ve stres hormonu salgılanmasını sağlar.
Sinir sistemini rahatlatır. Onarıcı yoga, dengeyi savaş ya da kaç tepkinizden (sempatik sinir sistemi) gevşeme tepkinize veya parasempatik sinir sistemine kaydırmaya yardımcı olur.
Ruh halinizi iyileştirir. Yoga, rahatlama ve derin nefes almayı destekler. Depresif semptomları azaltabilir.
Kronik ağrıyı azaltır. Yoganın baş ağrısı veya sırt ağrısı ile ilişkili ağrıyı azaltmaya katkı olabileceğini göstermiştir. 
Uykuyu iyileştirir. Günlük rutininize yoga eklemenin uyku kalitenizi artırmaya yardımcı olabileceğini göstermişlerdir.
Refahı iyileştirir. Daha düşük stres seviyelerine ek olarak, düzenli yoga yapmanın daha az yorgunluk, daha fazla güç ve daha iyi olma hali ile sonuçlanabileceğini bulunmuştur.
Vücudunuza karşı nazik. Restoratif yoga genellikle güvenlidir ve genellikle akut veya kronik yaralanmaları olan kişiler için önerilir.
Kronik sağlık durumları için genel bir tedavi planının parçası olarak çalışır. Kronik hastalığı olan kişiler, düzenli yoga uygulamasından yararlanabilir. Yoga yapan kanserli kişilerin psikolojik ve fiziksel semptomlarında iyileşme ve yaşam kalitesinde iyileşme bildirdiklerini buldu.
Hamilelik sırasında uygulamak güvenlidir. Restoratif yoganın değiştirilmesi kolaydır ve hamilelik sırasında uygulaması güvenlidir. Hamilelik sırasında egzersiz için en güvenli yollarından biri olarak doğum öncesi yoga yer alır.
 

Restoratif yoga pozları

Restoratif yoga pozları daha yumuşak ve daha destekleyici hale getirmek için destekler, bloklar veya katlanmış battaniyeler gibi aksesuarlara güvenmesiyle bilinir. Bununla birlikte, herhangi bir restoratif yoga pozunu sahne kullanmadan da uygulayabilirsiniz.
Genel olarak, onarıcı yogada en az 5 dakika poz tutmayı bekleyebilirsiniz. Bir pozu daha uzun süre tutmak istiyorsanız, kendinizi rahat hissettiğiniz sürece yapabilirsiniz. Bazı insanlar 20 dakika veya daha uzun süre onarıcı pozlar verir.
 

Balık pozu

Bu canlandırıcı poz, gün içinde çok fazla zamanınızı oturarak geçiriyorsanız mükemmel bir seçimdir.
Balık Pose omurganızı, senin boyun ve omuz açma gerginliği uzatılmış yardım ve göğüs açabilirsiniz.
Bu pozu daha rahat hale getirmek için omuzlarınızın ve başınızın altına bir yastık veya iki katlanmış battaniye veya havlu kullanabilirsiniz.
 
Bu pozu yapmak için:
 
1. Matınızın ortasına, aralarında küçük bir boşluk olacak şekilde birbirine paralel olarak bir yastık veya iki katlanmış battaniye yerleştirin.
2. Sırtınızdaki battaniyelerle oturmuş bir pozisyonda başlayın.
3. Arkanıza yaslanın ve kürek kemiklerinizi size en yakın battaniyeye dayayın. Başınızı ikinci battaniyeye dayayın. Bacaklarınızı katlanmış halde tutabilir veya önünüzde uzatabilirsiniz.
4. Kollarınızı yanlarınızda dinlendirin veya avuç içi yukarı bakacak şekilde başınızın üzerine uzatın.
5. Vücudunuzdaki gerilimi azaltırken gözlerinizi kapatın ve derin nefes alın. Tüm vücudunuzun battaniyeye ve zemine battığını hissedeceksiniz.
6. Bu pozda 10 dakika veya daha fazla kalın. Derin nefes almaya ve kaslarınızdaki gerilimi gidermeye odaklanın.
 

Çocuğun pozu

Bu poz stresi ve yorgunluğu gidermeye yardımcı olur ve omurga, kalça, kalça kasları, diz kirişleri ve omuz kaslarınızı nazikçe gerer. Başınız ve gövdeniz destekleniyorsa, sırt ve boyun ağrısını hafifletme yeteneğine sahiptir.
 
Bu pozu yapmak için:
 
1. Dizleriniz kalça genişliğinde açık, büyük ayak parmaklarınız birbirine değecek, kalçanız topuklarınızda olacak şekilde yerde diz çök
2. Destek için baldırlarınız ve baldırlarınız arasına bir minder veya katlanmış bir battaniye yerleştirebilirsiniz.
3. Nefes verin ve bacaklarınız arasında gövdenizle öne doğru eğilin. Başını yere doğru indir.
4. Avuç içleriniz yerde olacak şekilde kollarınızı önünüze, başınızın üstüne uzatın. Bu çok zorsa, avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde kollarınızın vücudunuzun yanında dinlenmesine izin verebilirsiniz.
5. Ekstra destek için başınızın ve kollarınızın altına bir minder veya katlanmış battaniye ekleyebilirsiniz.
6. Derin nefes alıp vererek 5 dakikaya kadar bu pozda kalın.
7. Göğsünüzü oturmuş bir konuma kaldırarak serbest bırakın.
 

Ceset pozu

Derin rahatlama ve stresten kurtulmak için savasana olarak da bilinen ceset pozunu denemeyi düşünün.
 
Bu pozu yapmak için:
 
1. Paspasınızın üstüne katlanmış bir battaniye ve altınızın ucuna doğru üst üste dizilmiş bir destek veya iki katlanmış battaniye yerleştirin.
2. Katlanmış battaniyelerin arasına dizleriniz bükük ve sırtınız düz olacak şekilde oturun.
3. Bacaklarınızı uzatın, böylece dizlerinizin arkası yastığa veya katlanmış battaniyeye yaslansın.
4. Başınızın arkası battaniyeye yaslanana kadar yavaşça geriye uzanın.
5. Avuç içi yukarı bakacak şekilde kollarınızı yanlarınızda doğal bir pozisyonda yerleştirin. Kollarınız ve vücudunuz arasında bir boşluk olacak.
6. Bu pozda 10 dakika veya daha fazla kalın. Derin nefes almaya ve kaslarınızdaki gerilimi gidermeye odaklanın.
 

Bacaklar Duvara Kadar Duruş

Bacaklar yukarı-duvar poz nazikçe hamstrings ve ensesini uzanıyor ve hafif sırt ağrınızı azaltmak olabilir, yorgun bacaklar ve ayakları rahatlatmak yardımcı olur.
 
Bu pozu yapmak için:
 
1. Yoga matınızın dar ucunu duvara yerleştirin. Paspasın ortasına katlanmış bir battaniye yerleştirin. Başınız battaniyeye yaslanacak. İsterseniz boynunuzu desteklemek için katlanmış bir battaniye veya minder de kullanabilirsiniz.
2. Sağ tarafınızı duvara yaslayın, sonra bacaklarınızı duvara doğru savururken arkanıza yaslanın.
3. Kalçanız ve duvar arasındaki mesafeyi kontrol edin. Kalçanızı sizin için rahat olduğu kadar duvara yakın tutmaya çalışın. Ekstra destek için, bir veya iki katlanmış battaniyeyi paspasın üzerine duvardan yaklaşık 5 ila 6 inç uzaklıkta yerleştirebilirsiniz, böylece alt sırtınız onun üzerine dayanır.
4. Kollarınızı yanlara doğru uzatın veya gövdenize yaslanmasına izin verin.
5. Nefes alın ve nefes verirken vücudunuzun gevşemesine izin verin, kalçalarınızı, sırtınızı ve boynunuzu yere bırakın. Bu pozisyonda 10 dakika dinlenin. Derin nefes almaya ve kaslarınızdaki gerilimi gidermeye odaklanın.
 
Uyarı: Herhangi bir sağlık sorununuz varsa doktorunuza danışmadan egzersiz yapmanız önerilmez. 

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code