Koronavirüs Enfeksiyonunda Yeni Belirtiler

Koronavirüs Enfeksiyonunda Yeni Belirtiler

Amerikan Tabipler Birliği tarafından yapılan açıklamada Covid-19 virüsünün 2 yeni semptomunun ortaya çıktığı ifade edildi. Açıklanan makalede, salgının ortaya çıktığı Çin’in Vuhan bölgesinde hastalığı kapan 214 bireyin verilerini değerlendiren uzmanlar, hastalığı ağır geçirenlerin %46’sında bazı nörolojik semptomların olduğuna dikkat çekti.
 
Amerikan Tabipler Birliği’nin yapmış olduğu araştırmada, COVİD-19 hastalığına yakalanan Çinlilerin bazısında koordinasyon bozukluğu ile konuşma zorluğu semptomlarına rastlandığının altını çizdi.

Koronavirüs yeni semptomları neler?

Yapılan çalışma ile Çin’in Vuhan bölgesinde hastalığa yakalanan 214 bireydeki semptomlar analiz edilmiş ve yeni semptomlar olduğu gözlenmiş. Çalışma hastalığı ağır bir şekilde geçiren bireylerin %46’sında bazı nörolojik semptomların ortaya çıktığını ortaya koydu. Yeni tip Koronvirüs hastalığının yeni semptomları ise kan beyin bariyerindeki dolaşım bozukluğuna bağlı ortaya çıkan bilinç bulanıklığı başta olmak üzere kas güçsüzlüğü, soğuk yanığı dışında ürtiker ve geçmeyen kızarıklıkların da belirtiler arasında yerini aldığı ifade edildi.
 
Koronavirüs enfeksiyonunun önceden tespit edilmiş belirtileri ise şu şekilde.
 
COVID-19 hastalığının görüldüğü bireyler incelendiğinde karşılaşılan belirtiler sıklıkla şu şekildedir.
• Yüksek ateş,
• Yorgunluk hali
• Kuru öksürük
• Nefes almada zorlanma
• Burun tıkanıklığı
• Boğaz bölgesinde ağrı
• Bazı durumlarda ishal
 Şeklinde belirtiler vermektedir.
 
Hastalığın yüksek tansiyon hastası olan bireylerde, kalp rahatsızlığı olanlarda ve şeker hastası (diyabet) olanlarda daha ağır seyrettiği görülmüştür.
 
Koronavirüs hastalığında ivermectin etken maddesinin etkili olup olmadığına "İvermectin Koronavirüs Hastalığında Ne Kdar Etkili" başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Covıd-19 nasıl bulaşıyor?

Yeni tip koronavirüsün bulaşma yolları yapılan araştırmalar neticesinde netlik kazandı. Virüs özellikle COVID-19 taşıyıcısı olan kişinin öksürmesi ya da soluk vermesi sonucunda damlacık enfeksiyonu ile yayılım gösteriyor. Bu damlacıklar temas ettikleri yüzey üzerinde bir süre varlığını koruyabilmesi ise hastalığın bulaşmasında ciddi bir rol oynuyor.
Hastalığın damlacık yolu dışında temas yoluyla da çok sayıda kişiye bulaştığı biliniyor.

Hastalık ne zaman ortaya çıkar?

Bilim insanları virüsün “kuluçka dönemi” olarak adlandırılan üre sonrasında belirtilerin görülmeye başlandığını ifade ediyor. Bu virüs için 1 ila 14 gün inkübasyon süresi belirtilmiş olup, bireysel faktörlerin inkübasyon sürecinde değişikliğe yol açabileceği de ifade ediliyor.

COVID-19 hastalığı SARS İle benzer midir?

COVID-19 hastalığına sebep olan etken virüs ve 2003 senesinde Şiddetli Akut Solunum Sendromu'nu yani kısaca SARS salgınına yol açan virüs genetik açıdan birbiriyle benzer olup, yol açtıkları hastalıklar birbirinden farklıdır.
 
SARS hastalığı, COVID-19 hastalığından çok daha ölümcül olan ancak daha az bulaşıcı özellik taşıyan bir salgındı. 2003 senesinden günümüze kadar dünya üzerinde SARS salgını ile karşılaşılmadı.
 
Koronavirüs hastalığından korunmak için alabileceğiniz önlemlere "Koronavirüs Enfeksiyonundan Korunma Yolları" başlıklı makakemizden bakabilirsiniz.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code