Yalnızlık Şiiri İle Louise Glück 2020 Nobel Ödülü’nü Kazandı

Yalnızlık Şiiri İle Louise Glück 2020 Nobel Ödülü’nü Kazandı

İsveç Akademisi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Yalnızlık Şiiri ile Louise Glück 2020 Nobel Ödülü’nü kazandı. Yargıçlar, "sade güzelliğiyle bireysel varoluşu evrensel kılan kusursuz şiirsel sesini" gösterdi.
 
New York doğumlu yazar 77, Amerika'nın en ünlü şairlerinden biridir. Pulitzer Ödülü, Ulusal Kitap Ödülü başta olmak üzere Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü ile Bollingen Ödülü kazandı. 2003'ten 2004'e kadar Amerika Birleşik Devletleri'nin şair ödülü aldı.
 

Nobel Ödülünü kaç kadın kazandı?

Perşembe gününü saymazsak, ilk kez 1901'de verildiğinden beri, edebiyat dalında sadece 15 kadın sadece 15 kadın kazanmıştı.
 
Glück, 12 şiir koleksiyonu ve birkaç düzyazı koleksiyonu yayınladı. Nobel ödül komitesi başkanı Anders Olsson ödülü açıklarken, “Evrenseli arıyor ve bu konuda mitlerden ve klasik motiflerden ilham alıyor. Glück'in sesi kusursuz. Samimi ve uzlaşmaz ve bu şairin anlaşılmak istediğine işaret ediyor - ama aynı zamanda mizah dolu ve keskin zekâ dolu bir ses."
 
Edebiyat ödülü 1.125.000 $ değerindedir.
 
Kongre Kütüphanesi Şiir ve Edebiyat Merkezi başkanı Robert Casper, “Bu seneki ödülü, suçlu, yankılanan sanatın örnekleri olan Louise Glück'e verdiği için Nobel Komitesine çok minnettarım. 2003 yılında Kongre Kütüphanesi tarafından ABD'li şair ödüllü olarak atandı. Nobel Ödülü, Glück'in şiirlerini dünyaya tanıtmakla kalmayacak, aynı zamanda herhangi bir dilde, herhangi bir zamanda, en büyük edebiyatın yanında yer almalarını sağlayacak."
 
2012'de verdiği bir röportajda Glück şunları söyledi: “Okumayı erken öğrendim ve babam doggerel dizeler yazmayı çok seviyordu. Böylece çocuklar, ikimiz, kitap yazmaya çok erken başladık. Onları basardı ve biz de resimledik ve çoğu zaman metin ayet içindeydi." Gençliğinde şiir yazmaya başladı ve şiir dergilerine şiir göndermeye başladı. Reddedildiler ama o "ısrar ettim" dedi.
 
Bir keresinde gençliğini “başarılı ergen değil” şeklinde tanımlamıştı. Diğer çocukların onu garip gördüğünü hissetti. "Oldukça içine kapandım ve sonra ciddi bir şekilde anoreksik oldum," dedi. Ancak sanatçı ve profesör olmaya kararlıydı.
 
Başarı Glück için 1968 yılında ilk koleksiyonu olan “Firstborn” yayınlanmasıyla geldi.
 
1985 yılında “Asillerin Zaferi” Ulusal Kitap Eleştirmenleri tarafından ödülü kazandı. 1993'te “The Wild Iris” ile Pulitzer Ödülü ve en son şiir koleksiyonu “Erdemli Gece” ile 2014'te Ulusal Kitap Ödülü kazandı.
 
Çalışmaları geniş çapta antolojiye tabi tutulmuş ve önemli bir akademik çalışmanın konusudur. 2012'de Farrar, Straus ve Giroux hayatlarının çalışmalarını "1962-2012 Şiirler" adlı bir koleksiyonda bir araya getirdi. The Washington Post koleksiyonunu gözden geçiren Steven Ratiner şunları yazdı: “Glück'in 'Poems 1962-2012' günlük etkileşimlerimizde görünmeyen, ancak bilinçli deneyimimizin merkezinde yer alan insan evreninin karanlık maddesiyle adlandırılıyor. Glück en mahrem özlem ve kayıp anlarını açığa vursa da, bu şiirler günah çıkarma olarak düşündüğümüz şeyler değil. Daha çok, izolasyon gerginliği ve adasının keskin ufku ile yüzleşmeye çalışan bir gemi enkazından kurtulan kişinin kaydı gibidirler. Dil kazazedenin tek sığınağıdır." dedi.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code