Al Dente Nedir? Al Dente Pişirme Nasıl Yapılır?

Al Dente Nedir? Al Dente Pişirme Nasıl Yapılır?

Al dente nedir, al dente pişirme nasıl yapılır? Bu sorular Masterchef izleyicilerinin aklını kurcalamaya başladı. Al dente pişirme tekniği ile al dente pişirilen yemekler kalitelikalem ile sizlerle.
 

Al dente nedir?

Al dente İtalyanca dişe gelen demektir. Çoğunlukla da makarnalar için kullanılır. İtalyanlar için iyi pişmiş bir makarna tarifi bu şekilde ifade edilir. Ancak bu pişirme tekniği her ne kadar makarna ile bağdaştırılsa da birçok sebze ve tahılların pişirilme kıvamı için de kullanılır. Makarnalar ve sebzeler çok fazla pişirilmeden diri olarak pişirme sonlandırılır. Pişen gıda her ne olursa olsun yumuşak, hamur ya da posa halini almadan hazırlanır.
 

Al dente nasıl yapılır?

Bir yemeği al dente pişirme için o yemeğin içerisindeki ana malzemenin bu balık olabilir, et olabilir, sebze olabilir ya da tahıl olabilir tamamen yumuşamaması, sertliğini koruması gerekir. İtalyanların makarnalarda kullandığı bu tip bir pişirme tekniğidir.
 

Al dente pişirilen yemekler nelerdir?

Günümüz dünya mutfağında al dente pişirme teknikleri başta makarna, tahıl ürünleri, bakliyatlar, sebzeler ve et ürünleri için kullanılmaktadır. Bu pişirme tekniğinin esasen çok yaygın kullanıldığı bir yemek listesi vardır. Başta tüm makarnalar, rizotto, gnocchi ya da diğer bir adıyla niyokki bu tekniğin en bilinen yemeklerindendir.
 

Al dente makarna tarifi yapılışı

Öncelikle makarna tenceresinin yüksek ve derin olması gerekir. Bu sayede tencere içerisindeki su oranı daha kolay kontrol edilir. Duruma göre su ilavesi rahatlıkla yapılır. Tencerenin neredeyse %75’i su olmalı ve kaynamalıdır. Ardından içerisine 2 tatlı kaşığı tuz eklenir ve makarnalar içerisine atılarak pişirilmeye başlanır.
Al dente makarna pişirmek için yaklaşık olarak 8-10 dakika yeterlidir. Fakat bu süre makarnanın cinsine ve boyutuna göre değişir. Bu nedenle doğru pişirme süresi için makarna paketi üzerindeki sürelere uyabilirsiniz. Ancak unutmayın ki bir yemeğin al dente kıvamını belirleyecek kişi yine sizsiniz. Çünkü pişen makarnanın çiğ olmayıp, dişe gelir olması gerekir. Bu nedenle sizin için çiğ olmayan kıvam ile hamur olmayan kıvam istenendir.
 
İtalyan stili makarna pişirilmesinde makarna asla soğuk sudan geçirilmez. Asla makarna yıkanmaz. Haşlanmış, kıvamını bulmuş makarnanın suyunun bir kısmı kenara alınır. Geri kalanı ise süzülür. Makarna suyunun kenara ayrılan kısmı makarna sosunda kullanılır. İtalya’da makarna mutlaka bir çeşit sos ile tabaklanır. 
Eğer ki makarna sosunda pişmesi gereken bir makarna cinsi ise o zaman haşlama suyundan yaklaşık 2-3 dakika erken alınmalıdır. Bu süreyi sos içerisinde pişirmek için kullanarak yine al dente pişirilmiş makarna hazırlanır. Eğer haşlama suyundan erken alınmazsa ve sos içerisinde ekstra pişirilirse o zaman makarna hamur olur.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code