Ay Bilinenin Aksine 85 Milyon Yıl Gençmiş

Ay Bilinenin Aksine 85 Milyon Yıl Gençmiş

Ay’ın sanılanın aksine 85 milyon sene daha genç olduğunu Alman Havacılık ve Uzay Dairesi’ndeki araştırmacılarca ortaya kondu. Araştırmada Ay’ın şuan ki boyutunda çok daha iri olduğu ve eskiden magma okyanusunun da bulunduğu ortaya koydu.
 
Dünya’nın uydusu konumunda olan Ay, Dünya’ya en yakın gök cismi kabul edilse de dünyamız da dâhil olmak üzere Ay hakkında da geçmişe dair çok da net bilgilere sahip değiliz. Üstelik yapılan bir araştırma uydumuz olan Ay’ın, aslında bilinenin aksine çok daha genç olduğunu ortaya koydu. Bu genç gök cismi milyonlarca yıl daha genç.
 
Alman Havacılık ve Uzay Dairesi (DLR) bünyesinde çalışan bilim insanları tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Ay’ın sandığımızdan aslında 85 milyon sene daha genç olduğunu ortaya çıkarttığı gibi aynı zamanda Ay’ın günümüzdeki boyutundan ise kat kat daha büyük olduğunu ortaya çıkartmış oldu. Çalışmayı yürüten araştırmacılara göre Ay’da aynı zamanda dev bir kütleye sahip magma okyanusu bulunduğu da çalışma sonucunda ortaya çıkmış oldu.
 

Ay Milyonlarca Yıl Daha Gençmiş

Bundan milyarlarca sene evvel Mars boyutlarındaki olan asal gezegen Dünya’mıza çarptı ve bu çarpışma sonucunda uydumuzu meydana getiren enkaz yığınlarının oluşmasına yol açtı. Yeni araştırma ile araştırmacılar, Ay’ın meydana geliş sürecinde zaman çizelgesini yeni baştan hazırladılar.
 
Daha önce gerçekleştirilen araştırmalara göre Ay, günümüzden 4,51 milyar yıl evvel doğmuştu. Fakat yeni araştırma sonucuna göre Ay, aslında daha genç. Araştırma Ay’ın, 4,425 milyar sene önce doğmuş olduğunu ortaya koydu. Peki, bu veri nasıl elde edildi? Projede yer alan araştırmacılar, nasıl bir yöntem üzerinden bu sonuca ulaştı?
 
İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
 
 
Ay’ın yaşı hakkında 85 milyon senelik bir hatanın gün yüzüne çıkartılması için bilim insanları, Ay’ın meydana gelişini hesaplama aşamasında matematiksel modellerden destek aldılar. Ay’ın adeta dev magma okyanusu ile komşu olması düşüncesinden ilerleyen araştırmacılar, dev magmanın soğudukça minerallerin ne şekilde değiştiğini hesapladılar.
 
Magmanın zaman grafiğini gözlemleyen araştırmacılar, çalışmanın sonunda Ay’ın ilk meydana geldiği zamana gitmeyi başardılar. Yapılan bu araştırmayla ortaya çıkan 4,425 milyar sene sonucu Ay’ın meydana gelişinden Dünya’nın metalik çekirdeğinin meydana gelişi ile eş zamanlı olduğu bilgisiyle de uyuşuyor.
 

2020 Yılı Parçalı Ay tutulması Ne Zaman?

2020 yılının son Ay tutulması 29-30 Kasım tarihlerinde saat gerçekleşecek. 2020 Parçalı Ay Tutulması 30 Kasım 2020 tarihinde saat 07:30-11:56 arasında olacak. Parçalı Ay Tutulması Türkiye’den görünmeyecek.
 

30 Kasım 2020 Parçalı Ay Tutulması Nereden Görülebilecek?

2020 senesinin son Ay tutulması olacak olan ve 30 Kasım 2020 tarihinde gerçekleşecek olan bu olay Avrupa ile Asya kıtasının geniş bir alanından görünebileceği gibi, Avustralya, Kuzey ve Güney Amerika ile Pasifik, Atlas ve Arktik Okyanusu üzerinden de görülebilecek. 30 Kasım 2020 Parçalı Ay Tutulması Türkiye’den izlenemeyecek.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code