Alzheimer Hastalığında Gen Tedavisi İşe Yarar Mı?

Alzheimer Hastalığında Gen Tedavisi İşe Yarar Mı?

Alzheimer tedavisinde gen tedavisi olumlu sonuç verir mi? Bilim insanları alzheimer hastalığında gen tedavisi ile fareler üzerinde başarılı sonuçlar elde etti. İşte demans, alzheimer hastalığı hakkında yeni gelişmeler.
 
Avustralya'da yer alan bilim insanları, Alzheimer hastalığı hakkında heyecan verici yeni gelişmelere tanıklık ettiler. Alzheimer hastalığının gelişmiş formlarını iyileştirmek adına ilk gen terapisine dayanan tedavi modelini gösterdiler. Fareler üzerinde yapılan deneylerde ekip, beyindeki bir enzimi aktive etmenin, Alzheimer'ın gelişmiş formlarıyla ilişkili olan bellek kaybını ne şekilde önleyebileceğini ve hatta bunu tam tersine çevirebildiğini de gösterdi.
Demans üzerinde çalışmalar gerçekleştiren Lars Ittner ve Arne Ittner'in beyinde yer alan p38gamma enzimi üzerinde araştırmalar gerçekleştirdi. Macquarie Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen çalışmada Itther kardeşler ileri demans hastası farelerde p38gamma enzimini aktif hale getirdi. Önceki araştırmalarla, ileri demanslı farelerde bu enzimi aktive ederek Alzheimer semptomlarının gelişmesini önleyen bir proteini değiştirebileceklerini de göstermişlerdi.
 
Bunun üzerine çalışmalarını geliştirmek isteyen bilim insanları, gelişmiş Alzheimer hastalığı bulunan fareler üzerinde, yalnızca bilişsel düşüncenin nasıl yavaşlayabileceğini değil, aynı zamanda bu koruyucu enzimin işlevinin nasıl daha fazla fayda sağlayabileceği ve normal seviyelere nasıl geri getirilebileceğini görmek adına deneyler yaptılar.
Beyindeki doğal koruyucu enzimatik aktivite maalesef Alzheimer hastalığı ile ilerledikçe kayboluyor bu nedenle ne kadar çok hafıza zayıflarsa, bu doğal koruyucu etki de o kadar fazla zayıflıyor.
Araştırmacılar, genetik materyali vererek, p38gamma enzimini farelerde yalnızca hafıza kaybını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda d hastalıkların gelişmiş doğasına rağmen hafızalarını aktif olarak geliştirebileceklerini de keşfettiler.
Ittner tamamen şaşkınlık yaşadıklarını ifade ederken aynı zamanda hafıza işlevlerini ve öğrenme becerilerini geri kazandıklarının da altını çiziyor.
Heyecan verici bir gelişme olsa da, bu tip bir tedavinin klinik aşamada kullanıldığını görmeden önce çok fazla kontrolün yapılması gerekiyor. Araştırma üzerinde çalışan bilim insanları yaklaşık olarak 10 sene daha klinik çalışmalar üzerinde çalışmaları gerektiğinin de altını çiziyor. Bulunan ve etkinliği araştırılan tekniğin yalnızca Alzheimer hastalığını değil 40 ila 65 yaş arasında yer alan bireylerdeki fronto tmporal demans ile ilişkili tüm hastalıklara da çözüm olacağını ön görüyor.  
Adeta beyin bir kara kutu ve zaman ilerledikçe gün yüzüne güzel şeyler çıkıyor. Umuyoruz ki Alzheimer hastalığının kalıcı ve kesin çözümü bu sayede bulunmuş olur.  
 

Alzheimer hakkında sıkça sorulan sorular

Aşağıda alzheimer hastalığı hakkında sıkça sorulan sorular yer almaktadır.

Alzheimer’in nedenleri nelerdir?

İleri yaşta olmak, ailede Alzheimer birinin olması, kafa alınan darbeler, uyku sorunu
Yetersiz spor, sigara başlıca Alzheimer nedenlerindendir.

Alzheimer’a iyi gelen besinler neler?

Alzheimer hastalığında besin emilimi çok önemlidir. Vücudun uygun şekilde kalori almak, vitamin mineral oranını dengelemek gerekir. İçerisinde oleik asit, A,D,E,K,D,E vitaminlerinin yanı sıra omega-3 içeren gıdaların tüketilmesi, aminoasitlerin yeteri kadar alınması Alzheimer hastalarının beslenmesi için çok önemlidir.
Beyini ve hafızayı kuvvetlendiren besinler yemek, beyin jimnastiği yapmak, bulmaca çözme beyine iyi gelir.

Alzheimer hastası altına yapıyor bunun nedeni nedir?

Birey tuvalet ihtiyacını giderdiğini anlayamadığı ve hatırlayamadığı için tuvaletini kaçırmış olabilir.

Alzheimer kalıtsal mi?

Hem genetik hem de çevresel risk faktörlerine göre durum değiştirmektedir. Bu nedenle bazı bireyler de kalıtsal olarak ortaya çıkarken, bazı bireylerde kalıtsal olmadığı halde görülmektedir.

Alzheimer geçer mı?

Hastalığın şuan için bilinen kanıtlanmış bir tedavisi bulunmayıp, semptomatik tedavi uygulaması yapılmaktadır. Şuan için kesin ortadan kaldıracak bir tedavi uygulaması bulunmamaktadır.

Alzheimer test var mıdır?

Alzheimer test uygulaması var mı? sorusuna bilim insanları beş adet soru sorup yanıtlarını alarak değerlendirilen bir test olduğunu ifade etmektedir. Test içeriğinde para hesabı, sevilen gıda isimleri, iki nesne arası benzerlik bilgi sorular sorularak beyin işlevleri kontrol edilmektedir.

Alzheimer hastaları halüsinasyon görür mu?

Evet, sanrı ya da halüsinasyon görebilirler. Bu nedenle önlem alınması gereklidir.

Alzheimer ve demans aynı şey mi?

Hayır, Alzheimer ve demans aynı şeyler değildir. Dmenasın birden fazla nedeni bulunurken Alzheimer bunlardan yalnızda biridir. Demans bunamaya yol açan hastalıkların genel bir adıdır.

Alzheimer hastalarının ömrü ne kadardır?

Alzheimer hastası tanı konduktan sonra iyi bakım ile yıllarca yaşayabilir. Ancak buradaki en önemli nokta bakım durumunun ne kadar iyi olduğu ve kişinin gayretidir.

    Yorumlar

  • comments-user
    serpil

    Umarım bu tedavi ileride umut olur.

  • comments-user
    Arda

    Alzheimer zor bi hastalık Allah düşmanına vermesin. Kolay değil. İnşallah çözüm bulunur.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code