Çamaşır Deterjanı Döküntüsü Nedir? Deterjan Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Çamaşır Deterjanı Döküntüsü Nedir? Deterjan Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Çamaşır Deterjanı Döküntüsü Nedir? Deterjan Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir? Bu konular yaşam kalitesi oldukça etkileyen durumlardan bir tanesidir. İşte çamaşır deterjanı alerjisi hakkında bilinmesi gerekenler...
 
Çamaşır deterjanınız sabah çiği veya ilkbahar yağmuru gibi kokabilir, ancak büyük olasılıkla oldukça ciddi kimyasallarla doludur. İnsanların standart deterjanlardaki bileşenlere karşı ters cilt reaksiyonları yaşaması nadir değildir.
Çamaşır deterjanı içindeki kokular, koruyucular, boyalar ve diğer kimyasallar hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kızarıklığa neden olabilir. Çamaşır deterjanları, yaygın olabileceği gibi koltuk altı ve kasık gibi belirli alanlarla sınırlanan kırmızı, kaşıntılı döküntü olarak ortaya çıkar ve kontakt dermatit durumunu tetikleyebilir .
Çamaşır deterjanına karşı alerjiler veya hassasiyetler, ilk kez maruz kaldığınızda veya tekrar tekrar maruz kaldıktan sonra gelişebilir. Çoğu insan, kokusuz ve boyasız deterjanlar kullanarak çamaşır deterjanı döküntülerini önleyebilir.
 

Deterjan Alerjisinin Yaygın Sebepleri Nelerdir?

Çamaşır deterjanları, potansiyel tahriş edici çeşitli kimyasallar içerir. Çoğu sabun gibi, deterjanlar da bir tür yüzey aktif madde veya yüzey etkin madde içerir. Yüzey aktif maddeler, kir ve yağ parçacıklarını gevşeterek ve bunların yıkanmasına izin vererek çalışır. Sert yüzey aktif maddeler, hassas cilde sahip kişiler için tahriş edici olabilir.
Yapay kokular, ciltte kızarıklıklara ve tahrişe neden olabilen başka bir geniş kimyasal kategorisidir. Çamaşır deterjanı üreten şirketler tipik olarak özel koku karışımları kullanır ve bu da müşterilerin içlerinde tam olarak ne olduğunu bilmelerini zorlaştırır.
Çamaşır deterjanlarında bulunan yaygın alerjenler şunlardır:
• Koruyucular
• Enzimler
• Parabenler
• Renkler ve boyalar
• Nemlendiriciler
• Kumaş yumuşatıcılar
• Koyulaştırıcılar ve çözücüler
• Emülgatörler
 
Alerjiler çamaşır deterjanlarında bulunan hafif alerjene karşı yavaş gelişmektedir. Bununla birlikte, bir kez bir alerji geliştirdiğinizde, bir reaksiyon oluşturmak için rahatsız edici maddenin sadece küçük miktarları gerekir.
 

Kontakt dermatit

Kontakt dermatit , sabunlar, bitkiler ya da metaller gibi temasta bulunduğunuz bir şeyin neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. İki tür vardır: tahriş edici ve alerjik kontakt dermatit.
Tahriş edici kontakt dermatitiniz varsa, çamaşır deterjanınızdaki hiçbir şeye alerjiniz olmasa bile kızarıklık geliştirebilirsiniz.
Tahriş edici kontakt dermatit, esasen alerjik olmayan cilt döküntülerinin en sık görülen şeklidir. Tahriş edici madde cildinizin üst katmanına zarar vererek kaşıntılı bir kızarıklığa neden olduğunda ortaya çıkar. Bir deterjana ilk kez maruz kaldıktan sonra veya tekrar tekrar maruz kaldıktan sonra bir reaksiyon olabilir.
Alerjik kontakt dermatit, herhangi bir maddeye alerjiniz olduğunda gün yüzüne çıkar. Alerjik bir reaksiyonunuz olduğunda, vücudunuz bir bağışıklık tepkisi üretir.
 

Deterjan Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Çamaşır deterjanınızdaki bir şeye alerjiniz varsa veya duyarlıysanız, yeni yıkanmış kıyafetlere dokunduktan hemen sonra veya saatler sonra semptomlar yaşayabilirsiniz. Belirtiler şunları içerebilir:
• Kırmızı döküntü
• Hafif ila şiddetli kaşıntı
• Sızan veya kabuklanabilen kabarcıklar
• Tümsekler
• Kuru, çatlayan veya pullu cilt
• Hassas cilt
• Yanan cilt
• Şişme
 
Tipik olarak, kontakt dermatit, bir mücevher parçasının altındaki cilt gibi güçlü tahriş edici maddelerle temas eden belirli alanlarda ortaya çıkar. Ancak semptomlar yaygın olduğunda, olası bir neden olarak çamaşır deterjanını düşünmelisiniz.
Tüm vücudunuz yıkanmış giysiler ve çarşaflarla temas ettiğinden, semptomlar her yerde ortaya çıkabilir. Bazı insanlar, koltuk altı ve kasık gibi bölgelerin terle ıslandığında semptomların daha kötü olduğunu fark eder. Yeni yıkanmış bir yastık kılıfı, yüzünüzdeki hassas ciltte tahrişe neden olabilir.
Bebeğiniz veya yürümeye başlayan çocuğunuz kızarıklık benzeri semptomlar yaşıyorsa, vücudunun hangi noktalarının yeni yıkanmış kıyafetlerle temas etmediğini düşünün. Tipik olarak bu, yüz veya baş ve çocuk bezinin altındaki alan olacaktır.
 

Deterjan Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?

Döküntülerin büyük bir kısmı evde basit yöntemler ve yaşam tarzı düzenlemeleriyle tedavi edilebilir. Belirli deterjan markası ya da kimyasala alerjiniz varsa ya da duyarlıysanız, yapabileceğiniz en önemli şey onu tanımlamaktır. O zaman bundan kaçınmak için adımlar atabilirsiniz. Belirtilerinizi azaltmak için aşağıdakilere bir göz atın:
• Kaşıntı önleyici bir losyon deneyin. Kalamin losyonu sizi rahatlatabilir ve çizilmeyi önleyebilir.
• Yulaf ezmesi banyosu yapın. Soğuk yulaf ezmesi banyosu kaşıntıyı düşürebilir ve iltihaplı cildi rahatlatabilir.
• Islak kompres uygulayın. Soğuk suya batırılmış havlu iltihaplı cildi biraz olsun rahatlatabilir ve hassasiyetin seviyesini azaltabilir.
 

Deterjan Alerjisi Nasıl Önlenebilir?

Kokusuz ve boyasız bir deterjan kullanın
Birçok kişi yapay koku ve boyalarda bulunan kimyasallara karşı hassastır. Bitki bazlı, boya ve kokusuz bir deterjan gibi doğal bir alternatifi deneyin. Doğal deterjanlar satın alın.
Yükünüzü iki kez durulayın
Çamaşırlarınızda deterjan kalıntısının birikmesini önlemek için ihtiyacınız olan tek şey, durulama döngüsünde fazladan bir çalışma olabilir. Alerjenleri ortadan kaldırmak için yüksek sıcak su kullanın.
Kurutucu bilyeler kullanın
Yumuşatıcı ve kurutucu ürünler kullanmayarak, kimyasal miktarını azaltın. Genellikle yün, plastik ya da kauçuktan yapılan kurutucu bilyeler, tahriş edici maddeler eklemeden giysileri yumuşatmaya ve statik elektriği azaltmaya yardımcı olabilir.
Karbonat ve sirke kullanın
Kabartma tozu ve sirke doğal temizlik çözümüdür. Bunları deterjan yerine veya ikinci bir yıkama döngüsü sırasında kullanın. Bu tahriş edici olmayan ürünler, giysilerin doğal olarak parlamasına ve yumuşamasına yardımcı olabilir.
Kendi deterjanını yap
Soda ve boraks ile deterjanınızı hazırlayabilirsiniz. Bu çözüm, koku, boya içermez ve hatta paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir. Ekstra temizleme performansı için zeytinyağı bazlı olan Kastilya sabunu eklemeyi düşünün.
Çamaşır makinenizi yıkayın
Kimyasal hassasiyete sahip aile üyeniz bulunuyorsa, makineyi doldurduktan sonra standart deterjanlar ile yıkadığınızdan mutlaka emin olun. Kabartma tozu ile sirke içeren sıcak su döngüsü, makinede bulunan sabun tortusunun ve kimyasal maddelerin birikmeden temizlenmesine yardımcı olabilir.
Lekeleri doğal ön işlemden geçirin
Su, soda ve kabartma tozu birleşimiyle lekelere ön işlem uygulamanız sayesinde kimyasal leke çıkarıcılardan uzak kalmanıza yardımcı olabilir.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code