Aşırı Sıcaklardan Korunma Yolları Nelerdir?

Aşırı Sıcaklardan Korunma Yolları Nelerdir?

Aşırı Sıcaklardan Korunmak için mutlaka belli başlı önlemlerin alınması gerekiyor. Sıcak havalarda dikkat edilmessi  gereken durumlar, özellikle sıcak hava dalgasının etkili olduğu bu dönemde oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. İşte sıcak havalarda alınması gereken önlemler...
 
Bunaltıcı derecede yüksek sıcaklar birçok sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına yol açıyor. Sıcaklık ve nem miktarındaki artışa bağlı vücut ısısı yükseldiği ve metabolizma da bu değişime uyum sağlamaya ve vücut ısısını dengede tutmak için çaba sarf ediyor. Normalde terleme gerçekleştirerek ısının düşürülmesini sağlayan uyum mekanizması, aşırı sıcak durumunda yalnızca terleme ile vücudun ısısını dengelemeyi başaramıyor. Bu nedenle de ileri yaştaki bireyler, bebekler ve kronik hastalıkları olan bireylerde terleme durumu yeterli olmuyor. Bunun yanı sıra obezite, yüksek ateş, sıvı kaybındaki artış, kalp rahatsızlığı durumunda tedavi aşamasında kullanılan ilaçlar da terleme durumunu etkiliyor.
Vücudun koruması gereken ısıdan daha yüksek ısıya maruz kalması, vücut sağlığı açısından istenmeyen durumları açığa çıkarttığı, beyin başta olmak üzere yaşamsal organlarda kalıcı hasarlara yol açtığı biliniyor.
 

Kimler Sıcakta Dışarı Çıkmamalı?

  • 65 yaşını geçmiş bireyler,
  • 4 yaşından ufak çocuklar,
  • Bakıma ihtiyacı duyan insanlar,
  • Hamileler,
  • Güneş altında çalışanlar,
  • Obezite durumunda olanlar,
  • Kronik hastalığı bulunan bireyler,
  • Sürekli ilaç kullanan bireyler,
risk grubu içerisindedir.
 

Aşırı Sıcaklardan Korunma Yolları

Günün sıcak değeri en yüksek olan saatlerinde (10.00 ila 16.00) zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalıdır.
Güneş altında çalışması gerekenlerin koruyucu faktör içeren krem sürmesi, koruyucu kıyafetler giymesi, şapka takması, yeterli miktarda su tüketmesi ve belirli aralıklarla gölgeye geçmesi gerekmektedir.
Yoğun spor faaliyetleri, antrenmanların sabah erken saatlerde ya da akşam yapılması ve yapılan spora uygun sıvı tüketiminin sağlanması gerekmektedir.
Risk altındaki bireylerin, gün içerisinde en az üç defa güneş çapması ya da sıcak çarpması açısından izlenmesi gerekmektedir. Bebekler gözlem sayısı daha çok olmalıdır.
Araç içerisinde asla bebek, çocuk ve hayvan bırakılmamalı, araç çıkışı sonrasında aracın içi mutlaka kontrol edilmelidir.
Kapalı alanlar mutlaka iyi bir şekilde sık sık havalandırılmalıdır.
Güneş alan pencereler perde ya da güneşlikler kullanarak gölgeleme sağlanmalıdır.  
Vücut ısısının artmaması adına sık sık ılık duş alınmalı, ihtiyaç durumunda alın bölgesi, eller, ense bölgesi, ayaklar ve de yüz soğuk su ile yıkanmalı ya da silinmelidir.
 
Bu İçerik İçin Önerilen Yazımız:
 
 
      Asiri sicaklardan korunma yollari      
 

Aşırı Sıcaklarda Beslenme Nasıl Olmalı?

Aşırı sıcak havalarda beslenme düzeni ve su tüketimine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Susuzluk hissedilmese dahi gün içerisinde en az 2 ila 3 litre su tüketilmeli ancak sağlık sorunu olan bireylerin mutlaka doktorunun önerdiği miktarda su alması gerekmektedir.
Kahvaltı zamanında yoğun kafein içeren içecekler tercih edilmemeli, süt ya da hafif bitki çayları içilmelidir. 
Kahvaltıda hafif süt ürünleri, meyveler ve de taze sulu sebzeler tüketilmelidir.
Gün içerisindeki beslenmelerde kızartma yemekleri, kavurma yemekleri yerine daha hafif haşlama ya da ızgara pişirme uygulamaları kullanılmalıdır.
Bağışıklık sistemi ve vücut direncini yükseltmek adına vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineral alımı sağlanmalıdır. Özellikle coronavirüs salgınından korunma konusunda bağışıklık sisteminin yüksek tutulması çok önemlidir.
Terleme sebebiyle artan sıvı kaybının yanı sıra mineral kaybı da dikkate alınmalı ve eksikliklerin giderilmesi sağlanmalıdır.
Sıvı tüketiminde yeterli su içmek gerektiği gibi suyun haricinde hafif sıvıların tüketimine de özen gösterilmelidir. Kafein içeren, gazlı ve aşırı şekerli içecekler asla tüketilmemeli yerine daha sadece ve soft içecekler tercih edilmelidir. Bitki çayları, süt, meyve suyu tercih edilebilir. Ancak sıvı alımında mutlaka doktorunuzun uygulanmanızı istediği durumlar mevcutsa doktorunuza danışmadan kesinlikle kuralların dışına çıkılmamalıdır. 
Mide kramplarına yol açabileceğinden ötürü çok soğuk ya da buzlu içecekler tüketilmemelidir.
Dışarıda bulunan açıkta satılan gıdaların, yaz mevsimlerinde tüketiminden özellikle kaçınılmalıdır. İçerisinde protein bulunan gıdaların bozulma hızı sıcaklık artışıyla beraber hız kazanmaktadır.
 

Sıcak Hava Dalgası Nedir?

Mevsim normallerinde seyreden sıcaklıkların ortalama maksimum değerinden 3 - 5 derecenin üstünde art arda 5 gün ya da daha fazla gün sayısında devam etmesi durumuna sıcak hava dalgası adı verilir.
 

Sıcak Bitkinliği Belirtileri

Uzun zaman yüksek sıcak durumuna maruz kalmanın yanı sıra yeterli oranda sıvı alınmamasına bağlı olarak vücudun su ve mineral miktarındaki azalış ile meydana gelir. Sıklıkla ileri yaştaki bireylerde, yüksek tansiyon durumunda ve güneş altında uzun süre çalışanlarda bu durumla karşılaşılır. Aşırı terleme, halsizlik hissi, bayılma hali, nabız artışı, ateş yükselmesi görülür. Deri yüzeyi soğuk ve çok nemlidir, nabız hızlı, solunum hızlı ama yüzeyseldir ve bilinç açıktır. Sıcak bitkinliği güneş çarpmasının hafif halidir. Durum ilerlemeden serin bir yere geçilmeli ve tıbbi destek alınması gerekir.
 
Sizde sıcak havalarla başa çıkmak için aldığınız önlemleri yorum olarak bırakabilirsiniz. 

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code