Bulimia Nervoza Nasıl Belirtiler Verir?

Bulimia Nervoza Nasıl Belirtiler Verir?

Hayatımızın her dönemi birbiriyle aynı şekilde seyretmez. Hele de bu karantina döneminde psikolojik açıdan kendimizi iyi hissetmediğimiz dönemler içerisinde olabiliriz. Yeme problemleri, yalnızlık hissi, uyku düzensizlikleri ya da daha birçok farklı psikolojik durumlarla karşı karşıya kalmamız olasıdır. Bulimia nevroza da bu dönemde karşılaşılabilecek durumlar içerisinde yerini almıştır. Peki, anoreksia durumundan farklı özellikleri olan bulimia nervoza nasıl anlaşılır? İşte detaylar…
 

Anoreksia İle Bulimia Nervoza Farkı

Anoreksia durumundan farklı olarak bulimia olan bireylerin vücut ağırlıkları ya normal sınırda ya da normal sınırın çok üzerindedir.
 
Tıkanırcasına yemek yeme halinin atak şeklinde seyrettiği bu davranışta kişi önceden hazırladığı ve içerisinde çok yüksek karbonhidrat bulunan gıdaları tüketir. Atak durumu ortadan kalktıktan sonra ise pişmanlık ve suçluluk duygusunu kendini eleştirme ve de zarar verici davranışlar izler. Atak anının dışında ise kalorili gıda alımı yerini düşük kalorili gıda alımına bırakır.
 

Bulimia Nasıl Belirtiler Gösterir?

Birey öncelikle mide şikâyeti yaşar. Bunun için de yemek sonrası kusma eylemi içerisine girer.
Kilo alımına karşı hayati önem taşıyan davranışlar sergilenebilir.
Aşırı spor ya da uzun dönem aç kalma gibi davranışları da sıklıkla gösterirler.
 

Bulimia Kimlerde Daha Sık Görülür?

Özellikle benlik kaygısı taşıyan bireylerde
Depresif yönelimi olanlarda
Aşırı kaygılı olan bireylerde
Cinsel travmalara sahip kişilerde
Quasimodo Sendromu olan bireylerde
bu durum ile karşı karşıya kalınma ihtimali yüksektir.
 

Bulimia Vücutta Ne Yapar?

Beslenme düzeninde gerçekleştirilen bu uç nokta haliyle sindirim sistemi ile diğer mekanizmaları da beraberinde bir takım değişikliğe sürükler.
Adet düzensizlikleri,
Kusma sonucu elektrolit dengesizliği
Kalp ritim bozuklukları
Kaygı sorunları
olmak üzere çok sayıda olumsuz yansıması bulunmaktadır.
 

Bulimia Tedavisi Mümkün Mü?

Bulimiya nervoza durumunda iyileşme oranı anoreksiya ile karşılaştırıldığı zaman daha iyidir.
Özellikle bulimiya tedavisinde davranışçı terapi, durumun ciddiyetine göre ilaçlı tedavi ile bu eyleme yol açan temel sebeplerin çözümüne yönelik tedavi uygulamaları gerçekleştirilir.
 
 

Bulimia Nervoza Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda bulimiya hakkında sıkça sorulan sorular yer almaktadır.

Anoreksiya nervoza ve bulimia nervoza nedir?
 
Anoreksiya durumu gıda alımının hayati risk oluşturacak boyutta kısıtlandığı, kalori alımının günlük ihtiyacın çok altında olduğu bir durum iken bulimia ise kalori alımının ataklar halinde ciddi derecede arttırıldığı durumdur.
 
Bulimia nervoza testi
 
Günümüzde aşırı yemek yeme durumu içerisinde yer alan bulimiya durumu için doğrudan bulimia nervoza testi bulunmaz. Yapılan çeşitli testler sonucunda bu tanı konur.
 
Bulimia nervoza tedavisi
 
Yukarıda da bahsedildiği üzere bulimina nervoza tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Ancak tedavide özellikle bireyin içerisinde bulunduğu durum belirleyici rol oynamaktadır.
 
Bulimia nervoza nasıl kurtulurum?
 
Bulimia nervoza hastalığından kurtulmak için zaman kaybetmeden konusunda uzman olan kişi ya da kişilerden destek alınması gerekmektedir. Bunun dışında asla eş dost tavsiyesi üzerine ilaç kullanımı gerçekleştirilmemelidir.
 
Bulimia nervoza nedir?
 
Kısaca yeme düzeninde gerçekleşen bozukluk denebilir. Birey normal yeme sınırlarının çok üstünde bir gıda alımı gerçekleştirir. Atak dönemindeki yüksek kalori alımı, atak dışında ise düşük gıda alımı ya da gıda almama şeklinde olabilir.
 
Bulimia belirtileri
 
Hem psikolojik hem de vücut sağlığı üzerinde belirtileri bulunur. Mide şikâyetleri dışında psikolojik olarak ciddi belirtiler mevcuttur. Kişi benlik saygısını kaybeder, devamlı kendisini kusurlu hisseder ve kaygılıdır. Tabiki belirtiler bireyden bireye göre değişiklik gösterebilmektedir.
 
Bulimia tedavi edilmezse hangi sorunlar yaşanabilir?
 
Öncelikle vücut işleyişinde aksaklıklar meydana gelir. Sindirim sorunları, kalp problemleri, uyku sorunları ve psikolojik sorunlar iç içedir.
 
 
Uyarı: Kendinizi iyi hissetmediğiniz durumlarda; en doğru davranışın, konusunda uzman kişilere danışılması olduğunu unutmayın.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code