Gözlerde Odaklama Sorunu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gözlerde Odaklama Sorunu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gözlerin bir noktaya odaklamak, odaklayabilmek çok doğal bir durumdur, ancak bunu çoğu kişi yapamaz.
Gözlerdeki siliyer kasların, gevşeme yeteneklerine bağlı olarak bu durum gerçekleşir ve bu da odaklanma güçlerini zaman içerisinde kaybetmelerine yol açar.
Yakın nesnelere, gizli objelere ya da 3B resimlerle sıkça vakit geçiriyorsanız, bu durumda gözlerinizi odak dışı bırakmanız gerekebilir.
Ancak yine de herkesin gözlerinin odaklanmamasına imkân sağlayan siliyer kaslarını gevşetebilme yeteneği yoktur.
Bu duruma bazı tıbbi ya da görme koşulları düzenlemesi ile müdahale edilebilir. Bunun dışında kalan görme bozukluğunun belirtileri, konusunda uzman bir göz doktorunun yönlendirmesi ile gözlerin odak dışı bırakılması becerisi elde edilebilir.
 

Gözlerinizi odak dışı bırakma

Gözlerinizi odak dışı bırakma konusunda sorun yaşıyorsanız eğer bu ne anlama gelir?
 
Gözler, yapısı gereği hem yakın nesneleri hem de uzak nesneleri görmeye imkân sağlayan kassel lifler içerir. Bir nesneye bakıldığında ya da yakından bir metin okurken o anda siliyer kaslarınız kasılır, lens esneklik kazanır ve bu sayede odaklamanız kolaylaşır.
 
Gözlerinize odaklama halini kaldırma ya da odak dışı bakabilme ile ilgili çabalarınızda ortaya çıkacak etki tam tersidir. Bu durumlarda gözün siliyer kaslarında gevşeme hali meydana gelir. Bu aynı zamanda uzakta bulunan nesnelerin görülmesine de olanak sağlar.
 
Normalde, gözlerinize odaklama ya da odaklamama konusunda bir komutta bulunmazsınız. Bu nefes alış verişiniz için de geçerlidir. Nefes alışınızı ve nefes verişinizi düşüncelerinizle yönetecek olsanız muhtemelen çok yoğun olduğunuz bir anınızda nefes almayı unutup soluksuz kalabilirdiniz…
 
Bununla beraber, bazı kişiler gözlerini oda dışı bırakma konusunda zorlanabilirler. Mesafeler değiştiği zaman nesneleri, kelimeleri ya da fotoğrafları görme konusunda zorluk yaşıyorsanız eğer bunun bir problem olduğu söylenebilir.
 

Göz odaklanma sorunu akomodatif disfonksiyon

Çocuklarda ve gençlerde uyumsal işlev bozukluğu şeklinde de adlandırılan akomodatif disfonksiyon sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu görsel sorun şu şekilde belirtiler ile seyredebilir;
  • Görüş bulanıklığı,
  • Gözlerde yorgunluk,
  • Göz çevresinde ağrı durumu,
  • Baş ağrısı,
  • Yorgunluk hali,
  • Okuma ve yazma da zorlanma
Gözlerini odaklayamayan çocukların, hayatlarında karşılaştıkları belli bazı sorunlar da şu şekildedir;
  • Ders çalışmaya karşı isteksizlik,
  • Okurken takip zorluğu,
  • Dikkat kaybı,
  • Verim kaybı

Yaşa Bağlı Ortaya Çıkan Presbiyopi

Zamanla, gözlerde odaklanma yeteneğinde kayıplar meydana gelebilir, fakat ille de bu akomodatif işlev ile ilgili bir bozukluktan kaynaklanacak anlamına gelmez. Yaşa bağlı görülen gözlerde odaklanma problemleri ilk olarak presbiyopiden kaynaklanır.
Presbiyopi, göz merceğinde yer alan değişimlerle ortaya çıkar ve esneklik azalışındaki artmaya yol açar. Bu durumda nesneleri yakından görebilmek zorlaşır. Yapılan araştırmalar ileri yaşlarda presbiyopi oluşumu yaygındır. İleride;
  • Görüş yorgunluğu,
  • Bulanık görme hali,
  • Baş ağrısı
bunlar ortaya çıkar.
 

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunda göz odaklaması

Gözlerin odak dışı bırakmakla alakalı sorunlar bazen dikkat eksikliği ile alakalı olabilir. Yapılan araştırmalar dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu bulunan çocuklarda görüş ile alakalı durumlara daha fazla karşılaşıldığı görülmüştür.
Görme odak sorunu ile DEHB semptomları benzerdir. Bu çocuklarda;
  • Ders çalışmalarını tamamlamak,
  • Okurken hareket etmemek,
Ancak doğru teşhis için konusunda uzman bir doktor gerekir. Çünkü hem görme sorunu hem de DEHB bir arada bulunabilir.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code