Kaçış Sendromu Hastalığı Nedir? Kaçış Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Kaçış Sendromu Hastalığı Nedir? Kaçış Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Ani ataklarla seyreden kaçış sendromu Türkiye’de ilk kez görülmüştür. Sistemik kılcal kaçak sendromu olarak da bilinen kapillar kaçış sendromu bulaşıcı mıdır? Kaçış sendromu belirtileri ve sendroma dair tüm bilgiler yazımızın devamında.
 

Kaçış Sendromu Nedir?

Farklı ataklarla belirti gösteren bir hastalıktır. Bu hastalığın esasında kılcal damarlar içerisinde yer alan sıvı ve bazı elementlerin sebebi bilinmeksizin damar dışına doğru hızla geçişidir. Kılcal damarlardaki bu hızlı olay sebebiyle vücudun belirli bölgelerinde şişlikler gözlenir. Bunun devamında kişinin tansiyonu düşer ve şok tablosu ortaya çıkar.
Bu esnada müdahale edilmezse ataklar meydana gelir. Atakların ve şok tablosunun seviyesi hastanın ölümüne sebep olabilecek önemdedir.
 

Kaçış Sendromunun Belirtileri

Tanı konan kişilerde senelerce belirti görülmez. Birey günlük yaşantısına rahatça devam eder. Sebebi bilinmeyen ataklar sonucunda belirtiler görülmeye başlar. Bu ataklar ayda bir defa olabileceği gibi sonraki atağın ne zaman olacağı ise bilinememektedir. Tekrarlayan ataklar ve şok durumlarında kriz öncesindeki 24 saatte solunum yolu enfeksiyonu belirtileri görülebilir. Ateş yükselmesi, halsiz hissetme, yorgunluk ve eklem ağrıları da belirtiler içerisindedir.
 
Aktif dönem belirtileri ise çok belirdin olmakla birlikte şu şekildedir;
  • Tansiyon düşmesi
  • Karın ağrısı
  • Vücutta oluşan şişlikler
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kanın yoğunluğunda artış
  • Bağırsak ödemi
  • Karında asit artışı
  • Şok 
belirtilerdir.
 

Kaçış Sendromunun Nedenleri

Çok nadir karşılaşılan bu sendrom günümüzde de araştırma konularında yer almaktadır. Damar dışına çıkan protein, mineral ve de sıvı geçişinin meydana getirdiği şok tablosu için kesin bir neden söylemek mümkün değildir. Bu sendromu bazı ilaçlar ortaya çıkarttığı gibi bazı durumlarda hastalıklar da bu sendromun oluşumuna zemin oluşturabilmektedir.
 

Kaçış Sendromu Teşhisi

Kapillar kaçış sendromu tanısında; bireyin yaşam öyküsü ve klinik bulguları bir arada değerlendirilir. Detaylı muayeneler hastalığın tanısını destekler niteliktedir.
 

Kaçış Sendromu Tedavisi

Bu sendromun bilinen kesin tedavi prosedürü bulunmamakta, tedavide semptomlara yönelik müdahaleler gerçekleştirilmektedir. Bu sendromun tedavisinde esas olan, atakların önlenmelidir.
 

Kaçış Sendromu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda bu sendroma dair birçok sorunun yanıtı yer almaktadır.
 
Kaçış sendromu öldürür mü?
Atakların seviyesi ve şok durumu hastanın ölümüne yol açabilecek düzeyde olabilir. Bu nedenle atak dönemlerine dikkat edilmelidir.
 
Kaçış sendromu hastalığı (scls) tedavisi var mı?
Günümüzde kesin bir tedavisi mevcut olmayan bu sendromda, belirtilere yönelik tedavi uygulamaları gerçekleştirilmektedir.
 
Kaçış sendromu belirtileri nelerdir?
Kaçış sendromunun belirtileri nelerdir sorusu en sık sorulan sorular içerisinde yer almaktadır. Bu sendrom belirtileri bulunan bir hastalıktır. Yazımızın üst kısmında sendroma dair belirtiler detaylı bir şekilde yer almaktadır.
 
Calypto sendromu nedir?
Calypto sendromu, capillary leak syndrome şeklinde de bilinmekte olup, kaçış sendromunun diğer adlarıdır.
 
Kaçış sendromu bulaşıcı mı?
Bu sendrom bulaşıcı özellik taşımaz.
 
Kaçış sendromu testi var mı?
Bu sendromun tanısı için detaylı bir muayene ve bir takım tahlillerin yapılması gerekmektedir. Doğrudan bu hastalığa özel bir test yer almamaktadır.
 
Kaçış sendromu dünyada kaç kişide var?
Ülkemizde ve dünyada kaçış sendromuna nadir rastlanır. Ülkemizde bilinen Mehmet Ali Erbil kaçış sendromu hastasıdır. Dünya üzerinde yaklaşık 800 kişide bu sendrom görülmüştür. İlk defa 1060 yılında kendisini bulan Clarkson adıyla da bilinmektedir. 
 
Kaçış sendromu nedir nasıl bir hastalıktır?
Bu hastalığın esasında kılcal damarlar içerisinde yer alan sıvı ve bazı elementlerin sebebi bilinmeksizin damar dışına doğru hızla geçişidir. Kılcal damarlardaki bu hızlı olay sebebiyle vücudun belirli bölgelerinde şişlikler gözlenir. Bunun devamında kişinin tansiyonu düşer ve şok tablosu ortaya çıkar.
Bu esnada müdahale edilmezse ataklar meydana gelir. Atakların ve şok tablosunun seviyesi hastanın ölümüne sebep olabilecek önemdedir.

Yorum Bırak (Mail Adresiniz Görünmeyecektir.)

Security Code